Αφεντικουλίνια.

Από το σύνολο των 222.281 επιχειρήσεων που κατέγραψε το σύστημα “Εργάνη” για το 2015, οι 198.375 έχουν από έναν έως δέκα εργαζόμενους, ενώ 20.379 είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν 11 έως 50 άτομα.
Αυτό γράφει η καλά ενημερωμένη “ναυτεμπορική” σε ένα ρεπορτάζ για το ζήτημα των “εργασιακών” στη λίστα των υπό διαπραγμάτευση ζητημάτων της επόμενης (2ης) “αξιολόγησης”, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η 1η. Είναι μια ποσοτική εικόνα του ελληνικού καπιταλισμού: το 89% των μαγαζιών είναι “μικρά”. Το 89% των αφεντικών είναι “μικρά”. Παράδοξο ή όχι στο ίδιο μέγεθος (λίγο πάνω ή λίγο κάτω απ’ το 90%) είναι τα “μικρά” αφεντικά σε όλη την ευρώπη (μπορεί κανείς να αναζητήσει και να βρει εύκολα τα σχετικά στοιχεία ιντερνετικά).
Το ενδιαφέρον, όμως, είναι αμέσως μετά: …Σύμφωνα, όμως, [προσοχή στο “όμως”…] με τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ για τον μήνα Ιανουάριο του 2016, στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 62,76% του μέσου ημερομίσθιου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, δηλαδή 32,10 ευρώ. Ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 59,78%, δηλαδή σε 673,97 ευρώ μικτά, δηλαδή περίπου 566 ευρώ καθαρά.
Θαύμα, θαύμα! Τα “μικρά” αφεντικά, τα αφεντικουλίνια, που είναι το 89% του συνόλου, είναι μεγάλοι γδάρτες. Πληρώνουν κατά μέσο όρο, για πλήρη απασχόληση, από 60% έως 62% των μισθών / μεροκάματων που πληρώνουν τα “μεσαία” πάντα για πλήρη απασχόληση – που κι αυτό είναι λίγο (αλλά τον μέσο όρο εκεί μπορεί να ανεβάζουν οι μισθοί των στελεχών).
Κι αυτό προκύπτει απ’ τα στοιχεία του ΙΚΑ. Που δεν περιλαμβάνουν τους “μαύρους” και τα “μαύρα” μεροκάματα, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα απλήρωτα Σάββατα και τις Κυριακές, τους ψευτοασφαλισμένους part timers που δουλεύουν full time, και όλα τα υπόλοιπα μεγαλειώδη των ντόπιων αφεντικών.
Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Στοιχεία για το πόσο μας πιάνουν τον κώλο τα αφεντικά (και ειδικά η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών) υπάρχουν άφθονα. Από συνείδηση πάσχουμε.
Πες μου που πουλάν… να σου πάρω δυό!!!

http://www.sarajevomag.gr/index.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s