ΚΕΡΔΟΣ ΜΕ ΚΕΡΑΤΑ

 

ΚΕΡΔΟΣ ΜΕ ΚΕΡΑΤΑ

 

 

photo by gianpal333

Δουλεύεις στο τμήμα: “Παραγωγή κοινωνικών σχέσεων”. Μετατρέπεις την οικονομική παραγωγή σε πολιτική παραγωγή και το αντίστροφο. Τα λεφτά που μαζεύεις γίνονται αγαλματίδια-φετίχ σε τσέπες κουμπαράδες. Τι φοβάσαι πιο πολύ; Την σεξουαλικότητα, τον θάνατο, την μέλλουσα κρίση και την αποσύνθεση της τσέπης σου… Ό,τι φοβόταν και οFreud όταν έγραφε στον Fliess:”Δεν πιστεύω πια στηνneurotica μου”. Τι περίμενε από την neurotica του; “Μια αιώνια διασημότητα, εξασφαλισμένη περιουσία, ολική ανεξαρτησία, ταξίδια, να μην έχουν σοβαρά προβλήματα τα παιδιά ώστε να ανησυχούν όπως στενοχωριόμουν εγώ στα νιάτα μου. Λοιπόν, αυτή ήταν η μεγάλη μου ελπίδα”(Lettre69, p. 190-193). Η απάρνηση της σαγήνης των υστερικών γυναικών από τον διαστροφικό πατέρα έγινε ένα ένοχο μυστικό. Η μη πίστη του Freud στην πρώτη τοπική του, έντεκα μήνες μετά τον θάνατο του “Δον Ζουάν” πατέρα του (21 Σεπτεμβρίου 1897) θάβει μαζί της και το σφάλμα του πατέρα. Ασχολείται μόνο με την ταφόπλακα του πατέρα του (με την εγγραφή του συμ-πτώματος του πατέρα) και αρχίζει την αυτοανάλυσή του (ένα ταξίδι στην κόλαση…) αφού εξαφανίσει πρώτα το “πτώμα” από το σύμπτωμα. Ο Lacanεπιστρέφει στο σύμ-πτωμα, χωρίς το πτώμα, για να το κάνειsinthome. Η μήτρα-καταφύγιο καλά κρατεί…

Είναι και οι δυο “αθώοι” ενός σφάλματος με κληρονομική διαδοχή.

Είσαι κι εσύ αθώος. Μάλλον σφίγγεσαι, δαγκώνεις το κάτω χείλος και σωπαίνεις. Η δουλειά σου θα φταίει. Είναι η χειρότερη από όλες. Αν την συγκρίνεις όμως με τις υπόλοιπες δουλείες είναι σαφώς η καλύτερη.

-Τα κέρατα θα τα βάλετε;

-Δεν τα βάζω. Δεν μου πάνε!

-Προσέξτε με λίγο. Είναι σαν στέκα. Τα φοράτε σφιχτά στους κροτάφους σας κι έχετε διπλό κέρδος από τα κέρατα. Σας ομορφαίνουν και κοκκαλώνουν και τα μυαλά στη θέση τους. Δεν θα χρειάζεστε πια καθόλου λακ!

-Προτιμώ μυαλά αναμαλλιασμένα!

-Σπαστικιά! Η λέξη βγαίνει σαν στριγκλιά από τα σφιγμένα δόντια του μάνατζερ πωλήσεων και αποχωρεί ως τάρανδος, φανερά θιγμένος.

Αναρτήθηκε από psychiama

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s